top of page
  • linneaelvirajohans

Statistik på Instagraminlägg – vad betyder det egentligen

Statistik är inte det lättaste att hålla koll på! Det är mängder med siffror och termer som kan göra en helt galen i brist på andra ord. Låt mig förenkla det, eller åtminstone förklara det så du hänger med!


Statistik finns på varje plattform, för vissa är det synligt och för andra är det dolt. För att du ska kunna se statistik på ditt Instagram-konto så behöver kontot vara inställt på kreatör eller företag, annars går det inte. Börja med att ändra det först om du inte har den här möjligheten upplåst. Statistiken kommer inte att komma från tiden som gått, men i varje fall – från och med nu!


Då du publicerar ett inlägg på Instagram så finns det mycket information att ta till sig. Vi fokuserar nu på ett vanligt flödesinlägg som är en bild eller en karusell. Klickar du dig in på ett av dina inlägg så visas en text “visa statistik” och det är där du klickar för att hitta alla värdefulla siffrorna.

Under översikt finner vi en övergripande information vilket är följande,

Konton som nåtts – Det här är antalet unika konton som sett det här inlägget minst en gång.

Konton som har interagerat – Här är det med största sannolikhet blankt, i alla fall om du har ett svenskt konto. Vanligtvis så står en generell siffra på hur många konton som gjort något med det här inlägget, gillat, sparat eller delat. Men i Sverige så är det inte tillåtet att spåra meddelanden – vilket i det här fallet blir dela-delen i interagerat.

Profilaktivitet – Åtgärder som konton vidtar när de besöker din profil.


Räckvidd & exponeringar

Det här är två saker som är väldigt lätt att blanda ihop, jag gjorde det hela tiden i början. Skillnaden är i varje fall stor då räckvidd talar till unika konton och exponeringar är antalet gånger innehållet visats, oavsett om det är av samma konto eller två olika.


Konton som nåtts är rätt och slätt så många konton som har sett inlägget, under det så finns en graf som tydliggör hur många av totalen som följer dig och inte följer dig.


Vid exponeringar ser du en totalsiffra, hemifrån som i flödet, från profil är att hen klickat på inlägget i profilen, annat ställe kan vara lite vad som helst och utforska är från timglaset. Varje kategori har sina exponeringar som sammanställs. Det här är ett mycket bra sett att kolla på om folk får upp dig i exempelvis utforska då.


I vissa fall, om du använder dig av hashtags, så kommer även dessa upp under exponeringar. Det tydliggör om din räckvidd påverkats av exponeringarna från hashtags.


Interaktioner

Personligen tycker jag att det är viktigt att kolla mycket på interaktionerna och jämföra lite med räckvidden. Har du jättehög räckvidd men låga interaktioner så behöver något kanske tänkas om.


Under interaktioner får du en totalsumma på hur många som interagerat med inlägget samt hur många som är följare eller icke-följare. Kort efter så får du mer utförlig information, Gilla, kommentera, spara och dela. Precis som tidigare nämnt så är dela lika med meddelanden och får inte spåras i Sverige, så där har du förmodligen ett streck. Spara-antalet är väldigt intressant att kolla på då det indikerar på om folk finner innehållet extra viktigt! Kan vara ett tips, något inspirerande eller helt enkelt viktig information.


Profilaktivitet

Ja, hur ska man tolka den här? Inte den tydligaste i verktygslådan kanske… Men det handlar om aktiviteten som görs på ditt kontos profil efter att en person har interagerat med det specifika inlägget. “Glöm inte att följa för mer tips!” kanske det står i inlägget och där fick du en till följare, då ska det synas under profilaktivitet. Det som dyker upp kan vara flera olika saker, profilbesök – vilkat är ett besök på din profil, följare – någon som börjar följa dig eller tryck på e-postknappen – vilket är som det står, tryck på e-postknappen.


Statistik är alltid viktigt att kolla på regelbundet för att veta om dina CTA’s fungerar, om innehållet är uppskattat och om inläggen ens når ut till någon. Interaktioner är det, enligt mig, viktigaste, men räckvidden betyder också enormt mycket. Om det är hela din familj som kommenterar och gillar din verksamhets innehåll så genererar det ändå inte till någon större försäljning om det ENDAST är dom.


Tänk på att kolla lite då och då!


bottom of page